Христина Зарева

Христина Зарева е от София. Завършва Националната Финансово-Стопанска Гимназия, след това Интериорен дизайн в колеж “Делта”. Владее английски, немски и начално ниво руски. Почти целият й трудов стаж е свързан със семеен бизнес в сферата на търговията, като отговаря за връзки с клиенти и доставчици от Европа, Русия и Азия. Работила е като интериорен дизайнер за една от световните марки в бранша, осъществявайки проекти по емблематични домове в страната и чужбина. Занимава се с йога, страстен пътешественик е. Майка е на две дъщери.

Темата за насилието за нея е преживяна. Преодоляването на личното и превръщането на своите малките победи в обща кауза се оказва най-добрата терапия за нея и от 2018г. тя е ангажирана със срещи с жени, пострадали от насилие, различни акции, протести. Христина вижда пряко смисъла, ефекта и последствията от общата ни кауза проектирани върху следващите поколения на България. За каузата тя казва:

„Нашата женска енергия е водовъртежа на живота, нашата утроба е сътворена да дава любов и живот и през колкото и препятствия да минем, дадени са ни сили да се преборим докрай за децата си за да продължаваме живота. Когато сме обединени и свързани, силата на духа ни се умножава и ще бъде посветена да превърнем страданието в надежда, болката в сила, мъката в любов!“

 

 

Светла Гогова

Светла Гогова завършва Медицинският колеж „Йорданка Филаретова“, гр. София, специалност „Медицински лаборант“. В последствие успешно се дипломира бакалавър „Социална педагогика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистър „Връзки с обществеността“ при Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“. Неосъществената и мечта е да стане лекар – психиатър. Но психиатрията, психопатологията и  девиантното поведение на хората се превръща в нейно хоби. За това има и логично обяснение – в продължение на близо 30 години живее в цикъла на насилие – от всякакъв тип. В най-ранна детска възраст в продължение на години, едва 3 годишна става жертва на сексуално насилие (инцест) от собствениите си родители. Следват физическо, психическо и институционално насилие. Трафик на хора – изпитва цялата гама и разновидности на насилието в най-жестокият им вид.

Редувайки периоди на отчаяние и надежда и не на последно място с подкрепата на съпруга си, тя успява да се измъкне от този цикъл. Оцелява и вярва, че не е сама. Помагането на хора, жертви на насилие се превръща в нейна мисия.

Професионалната и кариера е свързана със системата на здравеопазването и социалната сфера. Дълги години работи като социален работник в Отдел „Закрила на детето“ и Отдел „Социална закрила“. За кратко работи отново като социален работник в неправителствена организация, чиято дейност е свързана със осигуряване на сигурна семейна среда за децата.  Преминала е редица обучения, семинари и курсове в областта на закрилата на детето и социалната закрила.

Понастоящем работи като хистологичен лаборант в голяма софийска болница.

 

 

Галя Дойчева

Галя Дойчева е майка на на четири деца, две момичета и две момчета – на 15г., 12г., 6г. и 3г. Работи в ИТ компания като специалист по ползваемостта на софтуерните продукти и като свързващо звено между потребителите и програмистите.

Завършва Софийския университет, специалност “Математика и информатика”. Специализира и “Фирмено управление” към Стопанския факултет на Софийския университет. Има страст към математиката и точните науки, както и интерес към психологията и изследването на човешката душа. Мечтае за един мирен, хармоничен и красив свят, в който хората проявяват взаимно уважение и зачитане на личността на другия.

В своя живот минава и през ада, наречен домашно насилие. Едва успява да се измъкне от силно токсичната връзка, която застрашава ежедневно живота й и този на двете й деца. Травмите от физическото, сексуалното и най-вече психическото насилие, тя и двете й деца лекуват години наред. Ръка им подава организация, защитаваща жени и деца от насилие и благодарение на професионалната работа, тя и децата й се възстановяват от преживяното и намират сили да продължат напред. Нещо повече, животът й се усмихва и тя успява да създаде ново семейство, в което тя и децата получават подкрепа, спокойствие и обич.

Именно това я кара да повярва, че всяка една жена, с малко професионална подкрепа и подадена приятелска ръка, може не само да оцелее физически и психически от пагубна връзка с насилник, но и да открие сили в себе си да започне нов живот, в който да бъде ценена, обичана и зачитана като личност. Трябва само да повярва и да се довери на правилните хора, които да я подкрепят и да й помогнат да вземе правилните решения.

Възможността да подаде ръка на жени, които в момента са в капана на насилието, я привлича към каузата на saveher. Силно вярва, че с момичетата от екипа могат да помогнат на много жени да се преборят за своя свободен, независим и щастлив живот!