Днес искам да ви споделя за легендите и чудесата, които са част от магията на нашите земи. За прекрасните, сърцати българи, които продължават да сътворяват чудеса и днес. Ще си припомним една наша, българска приказка, която е преплетена в живота ни и в наши дни.Ето как е достигнало до нас сказанието „Тримата братя и златната ябълка“ :
В далечни времена, незнайно точно кога, в подножието на Ржана планина по поречието на р. Бабина траките развиват селището Радотин.
Всичко било спокойно и хората живеели в природният оазис в продължението на дълго време. В последната къща на селото живели мъж и жена, които много се обичали. Един ден те решили, че искат деца, но дълго време не им се получавало. По стари традиции и обичаи, те посадили ябълково дърво на пълна луна и пак опитали. Няколко месеца по-късно се появило първото дете, а в същата нощ ябълката засияла. Минало време и се появил вторият син на младите влюбени. Плодовете на свой ред засияли още по- силно. Пак минало време и на бял свят се появил и третия, най-малък син. В същата вечер ябълката спряла да свети, а когато на следващият ден семейството излязло да навън забелязало, че плодовете били златни. Голяма радост било за всички да открият този Божи дар в градината си, но не след дълго всичко хубаво се променило. Съкровището на обикновеното семейство привлякло вниманието на Злата Хала. Тя живеела в дън гора и не си била появявала от години. Всяка година тя прелитала и взимала златните плодове докато накрая тримата братя решили да я спрат. Първо опитал най- големият син, но затворил очи за миг и неусетно под носа му ламята пак откраднала. Вторият син също не успял да се справи с предизвикателството на следващата година и така дошъл ред на най-малкият. Той направил какво ли не за да не заспи и да не пропусне важният момент. Забивал трески по пръстите си за да може болката да го държи буден. Въпреки това Халата пак успяла да замъкне няколко златни ябълки със себе си, но младият момък твърдо решен да я спре почнал да я гони. След дълго летене през горите тя влязла в един стар кладенец, а когато момъкът я последвал, установил, че е в подземното царство. Проследявайки я, момъкът видял как Халата дала плодовете на три прекрасни девойки. Най малкият син се влюбил от пръв поглед в една от тях на име Яблена. Решен да я спаси, момъкът влязъл с всички сили в ожесточен двубой с ламята и я победил. Ранен, той изкарал на повърхността и трите девойки, като тримата братя се сдобили с три сестри за жени. С общи усилия любовта на всички успяла да преодолее тежката поличба, която ги застигала години наред. Ябълките станали още повече, а семейството решило всяка година да дава по една златна ябълка на всяка къща в селото. И така всички задружно преборили бедата и заживели спокойно и щастливо!
В наши дни не срещаме Злата Хала, но както всички знаете, ние се борим с един постоянен невидим враг-насилието над жени. Враг, който отнема животи, който съсипва съдбите на цели семейства, оставя сиротни дечица и бележи с черната си дамга красивите девойки на България.
Днес ние намерихме продължението на легендата на мястото, където е било ябълковото дърво, а в момента е издигнат красивия параклис, който виждате на снимката. Там е стопанството на семейство Цекови и Яблена натура, които отвориха дома си, сърцата си и легендата оживя пред нас. Те пожелаха да победят ламята, с която ние се борим като предоставят на нуждаещи се жертви на насилие ключ към нов живот-подслон и възможност за ново бъдеще. Поради съображения за сигурност няма да предоставяме подробности, но всеобхватността на идеята е всичко за което някога сме се молили в най-смелите си мечти! Опция за тотална промяна на живота!
Ние от екипа на SAVE HER BG приемаме това предложение като мечтаната от нас възможност и с цялата отговорност за превръщането му в реалност и трайна промяна за колкото се може повече жени.
Моля да ни пишете, ако имате нужда от подобен вид подкрепа. Благодаря 🙏
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ SUTHERLAND И SAVE HER
Много се вълнувамe най-накрая официално да ви съобщим за срещата на нашия Председател Христина Зарева с едни прекрасни жени от екипа на SUTHERLAND, които буквално я разплакаха от щастие миналата седмица.
SAVE HER BG беше избрана от тях като целева група от потенциални бъдещи служители за SUTHERLAND България!
Ако не сте запознати, това е много голяма международна компания, започва на местно ниво дейност през 2008 г. в София и представлява многоезичен център за обслужване на клиенти и оттогава е нараснал до повече от 2000 служители на шест различни места, три в София, един в Бургас, един във Варна и един в Пловдив.
Развълнувани от дейността ни, и желаейки да допринесат за реалната промяна в живота на жените в България, момичетата от екип Човешки ресурси направиха специална Социална програма за SAVE HER BG! Това най-вече означава, че кандидатурите през групата ще се разглеждат преференциално! Освен това ще имаме възможността да посещаваме езиков курс и допълнителна квалификация с насока Информационни технологии напълно безплатно. Честно казано именно за подобна програма винаги съм си мислела, че реално би могла да даде шанс за ново начало, защото много често нашите съвети са недостатъчни, когато не предлагаме реална алтернатива за мое голямо съжаление. В презентацията, която те подготвиха за нас може да се запознаете с още подробности като ще изброя няколко предимства-изцяло онлайн интервю, 80% от служителите работят хоум офис, карта Мултиспорт, допълнително здравно осигуряване, 21 дни годишен отпуск, ваучери за храна, програма за асистенция на служителите. Това реално дава равноправен шанс на майките с деца и живеещите извън големите градове, което също винаги е било голяма спирачка за желаещите да се включат в наши срещи и инициативи. Фактът, че кандидатурата идва от нашата група ще остане абсолютно конфиденциален, ако евентуално бъдете назначени на работа. В кампанията могат да участват всички от групата, които владеят поне един чужд език и имат основни знания за компютърна грамотност. Моля изпращайте CV на имейл адрес saveherbg@gmail.com
Стана доста дълго, но ще завърша с това, че съм изключително горда с тази инициатива и съм убедена, че това наистина ще промени ситуацията за не една жена. Благодаря ви, SUTHERLAND, надявам се да успеем заедно да дадем надежда за нов, достоен път за живот.

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

РЕАЛИЗИРАНИ И СИЛНИ С EMPROVE И SAVE HER
Скъпи момичета, обикновено каквото и да мислим за групата, винаги се случва така че аз, Галя или Светлето сме го преживявали и може би това е ключа към тази силна връзка, която се получава по естествен начин с тези от вас, с които се виждаме наживо. Затова и повечето ни действия са продиктувани от опита ни, от грешките или успеха ни. Безспорно най-трудният път е да си върнеш обратно вярата в себе си, да цениш живота-всеки твой ден, всяко твое усилие. Затова на мен лично ми трябваха години, със сигурност има и много още какво да уча. Мислейки какво би било полезно за вас, особено в сегашната сложна ситуация, се роди идеята за лекции, в които да ви помагаме с търсенето на работа и стратегия по вашата реализация в професионален план, защото вярваме, че до голяма степен това е ключът към промяната.
Благодарение на #emprove ние имаме възможност да сме с вас в този процес! Новата ни съвместна инициатива е обучение на всяка от вас, която пожелае да търси нови възможности. Това включва професионални лекции как да осъзнаете силните си страни, да представите себе си в CV, да отидете на интервю за работа и да се представите успешно🙂 Признавам, че това е моя сбъдната мечта и се надявам да успеем по този начин да чертаем заедно нови пътища, с които да се гордеем.
Момичетата от Emprove споделиха, че за да подберат най-подходящия лектор от екипа им за първия ни уъркшоп в посока повишена икономическа независимост, е най-ценно да чуем какви са ВАШИТЕ трудности в намирането на работа – пишете ни в коментар ситуации, въпроси, примери, за да може да бъде създадена една обучителна програма максимално полезна специално за вас! Планираме първата сесия още за края на септември/началото на октомври, а подкрепата и партньорството с тях по тази тема ще са дългосрочни, така че дори да не покрием всички ваши въпроси в първата среща, ще има следваща!
Христина Зарева

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

BIRTHDAY PARTY 2020 МИСИС БЪЛГАРИЯ РОКСАНА КИРИЛОВА
На 20 юни 2020г. чествахме красотата, силата на духа, женската енергия и новото начало! Честита да е Роксана Кирилова, която ни събра под мотото С любов към теб 💗На нейния рожден ден подаръците бяха от рожденичката🥰 Специално за всички от SAVE HER BG Роксана организира среща с лайф коуч специалист и ни подари запис на книга „Никога повече съзависим“ и мотивиращи мантри „Отвъд Не мога“ и „Пътят Въпреки това“, които можете да намерите в раздел Плезни връзки. За нас беше истински празник отново да се видим наживо и да се заредим взаимно с разбиране и споделеност. В сърцата ни се редуваха приливи на любов и тревога, но както винаги на финала всяка от нас вярваше поне малко повече в доброто💞

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Включете се с нас в следващите срещи на SAVE HER.  Питайте смело за всичко, което се сещате или просто споделете как се чувствате. С участието на всяка от вас, пъзелът е по-красив и истински 💗

А това са нашите вдъхновяващи минали срещи:

Среща на SAVE HER – 12 април 2020г.

Среща на SAVE HER – 26 април 2020г.